نورافکن و پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟

آقای کمالی
19 خرداد 1404
نورافکن و پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟
نورافکن یا پروژکتور نوعی چراغ است که برای تولید نور متمرکز و با شدت بالا طراحی شده است. این چراغ‌ها کاربردهای گسترده‌ای در روشنایی فضاهای باز و وسیع مانند زمین‌های ورزشی، محوطه‌های صنعتی، تالارها، استخرها، بیلبوردها و نمای ساختمان‌ها دارند.

نورافکن و پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟ پروژکتور و نورافکن تجهیزاتی هستند که اغلب برای روشنایی مکان های بزرگ همچون ساختمان ها، باغ ها و حیاط ها، استادیوم های ورزشی، تأمین نور بیلیوردهای تبلیغاتی و … مورد استفاده قرار می گیرند.

پروژکتورها نقش تأثیرگذاری در روشنایی مجموعه ها و همچنین زیباسازی فضا و نمای بیرونی ساختمان ها برعهده دارند. این محصولات درجه حفاظت بالایی دارند و منابع روشنایی آن ها می تواند از نوع ال ای دی، سی او بی، لامپ فلورسنت، لامپ گازی و … باشد.

اگر قصد دارید پروژکتور یا نورافکن برای مجموعه خود خریداری کنید، تا انتهای این مقاله با موبوتولز همراه باشید. در این مقاله به سؤال پروژکتور چیست پاسخ خواهیم داد.

نورافکن و پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟

چراغ نورافکن یا پروژکتور نوعی چراغ است که برای تولید نور متمرکز و با شدت بالا طراحی شده است. این چراغ‌ها کاربردهای گسترده ای در روشنایی فضاهای باز و وسیع دارند. بدنه پروژکتور از جنس فلز یا پلاستیک است و وظیفه محافظت از اجزای داخلی پروژکتور را بر عهده دارد. لامپ، منبع نور پروژکتور است و انواع مختلفی مانند LED، متال هالید، بخار سدیم و هالوژن دارد.
پروژکتورها طول عمر بالایی دارند و به همین دلیل نیاز به تعویض مکرر آنها نیست. علاوه بر این، پروژکتورها در برابر شرایط محیطی مانند گرد و غبار، آب و ضربه مقاوم هستند.

انواع پروژکتور :

روشنایی ایجاد شده توسط پروژکتور نما می تواند انواع مختلفی داشته باشد که به روش های گوناگونی محیط را روشن می سازند. برای هرکدام از این پروژکتور ها از قاب پروژکتور ویژه خود استفاده می شود. نکته مهم در استفاده از قاب پروژکتور ها اینکه با استفاده از آن ها، در صورتی که خود لامپ دچار مشکل شود، می توان تنها لامپ را عوض کرد و قاب آن دچار مشکلی نخواهد شد.

در ادامه به معرفی انواع پروژکتور ها می پردازیم:

پروژکتور SMD

Surface Mounted Device یا به عبارتی SMD به تکنولوژی در طراحی و ساخت وسایل الکترونیکی گفته می‌شود که بر خلاف قطعات DIP از طریق لحیم کاری و عاری از هرگونه سوراخ، روی بورد بنا شده است و با عبور جریان برق، می‌توانند نور مطلوبی را تولید کنند. استفاده از تکنولوژی SMD در ال ای دی‌ها کاربردهای بسیاری دارد؛ به گونه‌ای که بیشتر قطعات ال ای دی استفاده شده در کارهای روشنایی و نورپردازی، بر اساس این تکنولوژی ساخته شده‌اند.

از خصوصیت‌های اصلی این لامپ‌ها این است که آی سی هایی با پایه کوتاه دارند و چیپ‌های نصب شده روی آنها با فاصله در کنار هم قرار گرفته‌اند که موجب می‌شود لامپ‌های اس ام دی نور نسبتاً پراکنده و غیر نقطه‌ای به وجود آورند و سایه روشن ایجاد نمی‌کنند. از مهم‌ترین مزیت‌های این مدل روشنایی طول عمر بالای آن می‌باشد. نورافکن اس ام دی می‌تواند به عنوان نورافکن نما نیز استفاده شود و این توانایی را دارد که تا 50000 ساعت عمر مفید داشته باشد. لازم است بدانید که این نورافکن با هدف راه اندازی و رسیدن به بالاترین مقدار روشنایی از سرعت بسیار زیادی برخوردار می‌باشد.

پروژکتور COB

نام پروژکتور COB از سرکلمات Chips On Board به دست آمده است. این چیپ ها یک به یک در کنار یکدیگر قرار گرفته اند و نهایتا یک نقطه نورانی را ساخته اند. به همین خاطر در این پروژکتور در صورتی که از پخش کننده استفاده نشود، نور بسیار درخشنده ای ایجاد می کند. عدم استفاده از این پخش کننده باعث درخشندگی فوق العاده و آزاردهندگی برای چشم می گردد. استفاده از آن می تواند تا حدی از میزان نور آن بکاهد که هرکدام از این موارد، محاسن و معایب خود را دارند. به این ترتیب می توان با توجه به میزان نور بالا و مصرف پایین انرژی، از راندمان بسیار بالای پروژکتور COB به عنوان یکی از اصلی ترین ویژگی های آن نام برد.

لامپ هاي COB نسبت به LED هاي معمولي داراي پخش نور 10 يا 12 برابر مي باشد.متمرکز بودن روشنایی COB و پخش بودن نور روشنایی SMD تفاوت عمده این دو نوع چراغ با یکدیگر است. تنها عیب طراحی تک جریان COB ها این است که کانالهای چندگانه باید هر یک از سطوح نور خروجی را برای تولید جلوه های تغییر رنگ تطابق دهند، به این معنی که اگرچه COB در کاربرد تک رنگ بسیار کارآمد و قدرتمند است اما نمی توان از آن در تولید چراغ هایی با رنگ نور متغیر استفاده نمود. برای ایجاد روشنایی بیشتر در این لامپ ها از رفلکتوری درون چراغ استفاده شده است که بازتابنده نور می باشد.

نورافکن و پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟

 پروژکتور LED

پروژکتور ال ای دی جایگزین مناسبی برای لامپ های پرمصرف هستند؛ چرا که تا حد زیادی از هدر رفت انرژی جلوگیری می کنند. کم مصرف بودن این پروژکتور نما باعث می شود که تا 80% صرفه جویی در مصرف انرژی به عمل آید. به این ترتیب عمر مفید آن بسیار بالا در حدود 50000 ساعت خواهد بود. به همین خاطر در کاهش هزینه ها نیز تاثیر بسزایی خواهد داشت. همچنین به واسطه استفاده از ولتاژ پایین، در هزینه های کابل کشی نیز تا حد زیادی صرفه جویی خواهد شد. در رنگ های تولید شده توسط چراغ، رنگ ها بدون نیاز به فیلتر رنگی با خلوص بسیار بالا و درخشندگی ایجاد می گردند.

طیف نور نیز بدون لرزش خواهند بود. همچنین می توان با استفاده از لنز های متنوع، زاویه تابش نور را تغییر داد و برد آن را افزایش داد یا متمرکز کرد. در هنگام روشن کردن پروژکتور ال ای دی در کمتر از یک ثانیه، روشنایی به حداکثر نور خود می رسد، می توان این شدت نور را با توجه به شرایط موجود تنظیم کرد. این سرعت بالا در روشن شدن، بلافاصله پس از خاموش شدن نیز امکان پذیر خواهد بود. بدلیل کم بودن میزان اتلاف انرژی در پروژکتور LED حرارت ایجاد شده توسط آن نیز کم می باشد. این چراغ با روشن و خاموش شدن های مکرر دچار مشکل نخواهد شد.

پروژکتور گازی

پروژکتور با لامپ گازی نوعی نورافکن است که ساختار خاصی دارد. این تجهیزات را بر پایه ی لامپ هایی با متال هالید، بخار جیوه و بخار سدیم طراحی می کنند. این تجهیزات به دلیل برخورداری از نصب ساده بسیار پرکاربرد و محبوب هستند. این نورافکن ها در رنج های توانی گوناگونی تولید می شوند.

پروژکتور با لامپ گازی را معمولاً برای روشن سازی تونل ها، محوطه های صنعتی و پارک ها، فرودگاه ها و … به کار می برند. در سال های اخیر پروژکتورهای گازی را با توجه به ضرورت و نیاز بازار تولید می کنند.

پروژکتورهای گازی جهت روشن شدن به ترانس یا بالاست مخصوص نیاز دارند. این وسایل پس از کلیدزنی و با مدت زمان کوتاهی تأخیر، روشن می شوند. پروژکتور گازی نسبت به دیگر پروژکتورها مصرف انرژی بیشتری دارد.

پروژکتور خورشیدی

پروژکتور خورشیدی یا پروژکتور سولار از انواع پروژکتورهای نوری است که از منابع و سلول های خورشیدی در آن استفاده شده است. این سلول های خورشیدی انرژی خورشید را دریافت می کنند و در طول شب از آن ها استفاده می کنند. در نتیجه استفاده از این نوع نورافکن ها سبب صرفه جویی در مصرف برق می شود. به همین دلیل در محیط هایی که تابش مستقیم خورشید وجود دارد، از این پروژکتورها استفاده می شود.

 پروژکتور متال هالید

پرژکتور مدادی

نورافکن و پروژکتور چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربرد پروژکتور

در ادامه موضوع پروژکتور چیست به بررسی کاربردهای آن می پردازیم. پروژکتورها اغلب در مکان هایی با مساحت زیاد استفاده می شوند. این محصولات بازده نوری بسیار خوبی دارند و از قابلیت پخش نور زیادی برخوردار هستند. از مهم ترین کاربردهای این محصول می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. روشنایی و نورپردازی بیلبوردها
  2. نورپردازی سالن های نمایش و کنسرت
  3. نورپردازی گالری ها، موزه ها و نمایشگاه های مختلف
  4. تأمین روشنایی در آتلیه ها و سالن های عکاسی
  5. نورپردازی فضای باز و محیط های خارجی ساختمان
  6. نورپردازی انبارها، سوله ها و پارکینگ ها
  7. نورپردازی کارخانه ها و محیط های صنعتی
  8. نورپردازی استادیوم و سالن های ورزشی
  9. روشنایی نما و ابنیه تاریخی

نکات مهم در خرید پروژکتور

یکی از مهمترین نکاتی که در مقاله پروژکتور چیست باید به آن پرداخته شود، نکات مهم در خرید نورافکن است. این نکات عبارتند از:

  • از مهم ترین پارامترهایی که در هنگام خرید پروژکتور وجود دارد قیمت این محصول است. قیمت پروژکتور به عواملی همچون توان، نوع لامپ، جنس بدنه، رنگ نور، شار نوری، طول عمر و برند بستگی دارد.
  • نکته دیگری که در هنگام انتخاب نورافکن ها باید مد نظر قرار داد، میزان نور و زاویه تابش نور پروژکتور است. زاویه تابش اغلب پروژکتورها قابل تنظیم است. در رابطه با میزان نور نیز باید متناسب با فضای خود، توان پروژکتور را انتخاب کنید.
  • نوع پروژکتور و تکنولوژی منبع نوری آن از دیگر موارد مهمی است که در خرید پروژکتور باید به آن ها توجه کرد.
  • اگر از پروژکتور در فضای خارجی استفاده می کنید، درجه حفاظت و مقاومت آن را بررسی کنید.
ارسال نظر
  • نظرات شما بهترین هدیه به گروه ما است
  • - نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.
  • - لطفا دیدگاهتان تا حد امکان مربوط به مطلب باشد.
  • - لطفا فارسی بنویسید.
  • - نظرات شما بعد از تایید مدیریت منتشر خواهد شد.
(بعد از تائید مدیر منتشر خواهد شد)
    پیشنهادهایی برای شما
    پیشنهادهایی برای شما